San Raffaele/Fasoli Gino

Fasoli Gino logoVingården Fasoli Gino ligger i Illasidalen in närheten av San Zeno di Colognola ai Colli och Illasi. Dessa områden är traditionellt mycket väl anpassade för vinodling beroende på dels landskapet och dess markegenskaper, en blandning av lera och stensand, och dels på det gynnsamma mikroklimatet; en bred och solig dalgång som skyddas av Lessini bergen.

Vingården grundades 1925 då farfar Amadio började att odla vindruvor för att producera ett gott kvalitetsvin. Han sålde sitt vin på de bästa tavernorna i Verona, Vicenza och Padova och transporterade det i små tunnor på hästvagn.

Pappa Gino och hans bror Gigi har fortsatt att bygga på deras faders erfarenhet och det goda ryktet som deras viner har i Italien och utomlands. Tillsammans med jobbet av Amadio-Franco, 1966 och Natalino, 1971, har detta blivit grunden till dagens vingården.

Deras första försök med ekologisk odling skedde 1980 och sedan 1984 är alla deras vinodlingar ekologiska. 1990 blev de A.I.A.B. (Associazione Italiana per l’Agricoltura Biologica) godkända.

Vingården har 14 hektar vinplantage som delats in i 7 olika områden; Casétta, Cassòla, Creàri, Pessétta, Perantònie, Orgno och Sànde. Markegenskaperna varierar mellan de olika områdena vilket har bestämt vilka druvor som ska odlas på de olika plantagen. I områden med lerjord har Garganega planterats, vilka idag är 30 – 40 år gamla och används traditionellt till att producera Soave viner.

I den mera steniga och sandiga jorden så odlas Chardonnay, Merlot och Pinot Noir, vilka planteras för 15 års sedan i en gardinterrassering för att förbättra syretillförseln och därmed mognandet. Detta ger dem möjligheten att erhålla ett fylligt vin och därmed mera lämpligt för jäsning och fatlagring.

Länk till Fasoli Ginos hemsida

I vårt sortiment

Valpolicella Classico DOC (Corvina, Rondinella)
Amarone della Valpolicella DOC (Corvina, Rondinella)
Valpolicella Ripasso DOC (Corvina, Rondinella)
Pinot Grigio IGT (Pinot Grigio)

Läs mer om Fasoli Ginos viner i vårt sortiment här.