Corte d’Aibo

Corte d'Aibo logoICEA20 km från Bologna I mitten av Parco Reggionale dell Àbbazia ligger det tilltalande Corte d’Aibo. I det karakteristiska området med sina mjuka kullar så frodas vinodlingar och fruktodlingar som lockar många besökare till området. I närheten ligger staden Vigniola som är känt för körsbärsodlingar som skördas under försommaren. 

Vingården och den kända restaurangen Corte d’Aibos med sina röda byggnader skapar en kontrast till de långa raderna av gröna druvor som odlas för vinframställning. Huvudbyggnaden är från 1600-talet, då det ursprungligen var ett torn där man kunde se ut över vidderna mellan tornstenarna, Corte dáibo använder idag detta bild som sitt varumärke.

Redan på 500 talet fanns det ett kloster på marken som kallades d’Aibo.  Detta finns omnämnt  i antika skrifter som berättar om munkar som bodde i kloster i Monteveglio som köpt flera odlingsmark i området.

D’Aibo vingård är ett bevis på att vinframställningen redan var en realitet sedan långt tillbaka i tiden. I slutet av 1980-talet så köptes gården av en grupp unga vinodlare. Med omsorgsfullt engagemang återställde dem befintliga vinstockar och planterade nya  sorter med högre intensitet och de byggde en ny vinkällare och förstärkte vinkulturen i detta underbara område.

Corte d’Aibo har även rum till uthyrning.

Länk till Corte d’Aibos hemsida

Vinlista

Roncovecchio DOC (Merlot)
Le Borre DOC (Cabernet Sauvignon)
Orfeo (Cabernet Sauvignon)
Pignoletto dell Emilia IGT (Pignoletto)

Läs mer om Corte d’Aibos viner i vårt sortiment här.